Posted on Jätä kommentti

Burpeen syvin olemus

Burpees. Rakkaalla lapsella on monta nimeä – tällä lapsella vain se yksi. Jo On Rampista alkaen kaikki ymmärtävät, että tätä liikettä tehtyäsi tiedät tehneesi tunnilla jotain kovin erityislaatuista – toki parin päivän viiveellä, kun se pahin jumitus iskee. Tätä liikettä kun ei yleensä tehdä pieniä määriä. Tai hitaasti. Tehdään paljon ja nopeasti. Ja sitten on ehkä pakko hidastaa, koska totuus on, että tämä on kehonpainoliikkeistä se raskain. Tässä liikkessä et voi ”säästellä” mitään kehonosaa. Rinnan on osuttava maahan, joskus jopa käsien pitää irrota lattiasta. Jalkojen on noustava ilmaan pystyasennossa, joskus jopa pitää hypätä jonkun esteen yli… Hui ja hyi.

Burpee tuntuu olevan kaiken kaikkiaan yksi epämiellyttävimmistä liikkeistä CrossFitin huomattavan suuressa liikevalikoimassa. Tästä syystä meillä CF Keravalla Burpeeta käytetään metconeissa melko harvoin. Tällä liikkeellä on lähtökohtaisesti vain yksi tarkoitusperä: Rangaistus. Kyllä – me valmentajat rankaisemme ihmisiä. Olemmeko hirviöitä? Emme. Joskus meiltä kuitenkin kysytään, miksi käytämme tämmöistä rangaistusmenetelmää, eikös se positiivinen palaute olisi paljon parempi ja sitä kautta tulisi tuloksia. Ajattelin avata valmentajanäkökulman aiheeseen, joka on ajankohtainen, herkkä ja mielipiteitä herättävä.

Me valmentajat annamme positiivista palautetta. Päivittäin. Kaikille. Jos koet tarvitsevasi erityistä kannustushuutoa, tsemppihalausta tai onnenpotkua kankulle, kerro vahtivuorossa olevalle valmentajalle. Itse rakastan halailua, teen sen enemmän kuin mielelläni!

Kerromme myös asioita, joita on treenatessa hyvä korjata tai muuttaa. Päivittäin. Kaikille.

Rangaistus-Burpeet on yksi tapamme kertoa asiasta, joka on hyvä korjata tai muuttaa. Jos myöhästyt tunnilta, teet Burpeet (10 per myöhästymisminuutti), koska me haluamme, että olet jatkossa ajoissa tunnilla. Me annamme ohjeet tunnin alussa – jos et ole paikalla, missaat ohjeet, joudumme kertaamaan ne sinulle koska olit myöhässä, aikamme kuluu siihen kun pitäisi olla jo katsomassa muiden toistoja jnejne. Got the point? Ole ajoissa.

Meidän silmissämme kaikki asiakkaat ovat tasa-arvoisessa asemassa, olitpa sitten ekakertalainen, himofittaaja, veteraani, kilparyhmäläinen tai tapatreenaaja. Me edustamme näkökulmaa, jossa tuntivarauksesta huolimatta tunnille ilmestymättä jättäminen on – jännitys tiivistyy – väärin ja epäoikeudenmukaista. Mutta mekin olemme ihmisiä. Äkillisestä tai äkittömästä poissaolosta ilmoittaminen (jopa naamakirjan kautta) ei aiheuta minkäänlaisia sanktioita. Ilmoittamatta jättäminen – tottakai 200 Burpeeta per perumaton varaus. Ja paljon mielipahaa sille, joka olisi 1. varasijalta päässyt tunnille, jos joku olisi muistanut perua varauksensa tai edes ilmoittaa siitä, jolloin vahtivuorossa oleva valmentaja olisi voinut soittaa varasijalla olevalle jnejne. Got the point? Peru ajoissa tai ilmoita, jos et pääse paikalle.

Ultimaattiset rankku-Burpeet nro 2. saavutetaan kaatamalla magnesium-ämpäri nurin (tahallaan tai vahingossa). Tällöin Burpeita rapsahtaa 300-600 koko porukalle. Heti. Treeni seis ja Burpeet kehiin. Nostan hattua meidän poppoolle, meillä tämä(kään) määrä ei aiheuta pahaa jurnutusta. Mutta välillä kuulee kommentin, ”pitääks munkin?”, johon totean kuin viilipytty: ”Kyllä, pitää sunkin.” Miksi kaikille? Miksi se ämpärin kaataja ei vaan siivoa sitä mankkua ja treeni jatkuu? Miksi miksi miksi? Siksi kaikille, koska me haluamme, ettei kukaan kaada sitä magnesium-ämpäriä jatkossa. Miksi? Koska minä en halua siivota sitä jatkossa. Ensin se pölyää kuin helvetti ja sen jälkeen siitä tulee liisteriä, jos koitat pyyhkiä sitä kostealla pois. Ai niin ja sitähän ei voi imuroida, koska se hienojakoisen rakenteensa vuoksi rikkoo kaikki imurit. Jos koitat lakaista sitä, tukehdut. Kuolinsyy: Pölykuolema. Got the point? Pidä ämpäri pystyssä. Huolehdi, että kaverit pitävät ämpärin pystyssä. Vahinkoja sattuu. Tämä vahinko vaan veemäisen luonteensa vuoksi tulee kalliiksi kaikille.

Ultimaattiset rankku-Burpeet nro 1. saavutetaan pitkän ja vaivalloisen taipaleen päätteeksi. Meillä on CFK:lla sääntö, jonka mukaan kaikki siivoavat omat tavaransa pois ja auttavat vielä kavereitakin siivoamaan. Kuitenkin tämä sääntö ei toteuta itse itseään, vaan siihen tarvitaan kädet kantamaan ja jalat kärräämään. Jos tätä ei tee asiakas, sen tekee valmentaja. Siivoamatta jätetyistä, valmentajan poiskorjaamista tavaroista kootaan summasummarum (5 burpeeta per tavara), jonka kattoraja on 600 Burpeeta. Siinä kohtaa on meidän mittamme niin sanotusti ”täynnä.”

Ajattele skenaariota, jossa tällaisen säännön toteuttamisessa olisi hälläväliä-asenne. Jätä tavarat minne haluat, ei se ole niin justiinsa, ihan sama. Pitkällä tähtäimellä tällainen asenne luo katastrofin ainekset, ei pelkästään henkisesti vaan myös fyysisesti Konkreettisen järjestyksen ylläpitäminen on meidän tapamme pitää yhteinen boksimme turvallisena ja ennen kaikkea tasa-arvoisena. Jokainen oppii tuntemaan, missä tavaroita pidetään. Jokainen oppii huolehtimaan omista jäljistään ja auttamaan kaveria, joka metconin jälkeen ei jaksa jalkaansa nostaa, saati sitten viedä rautoja paikoilleen tai pyyhkiä liitulaskelmia lattiasta.

Joten… Burpees. Niiden tehtävä on yksinkertainen, ennen kaikkea ikimuistoinen ja ihana. Ne varmistavat, että tulet ajoissa tunnille. Ne huolehtivat, että muistat ilmoittaa poissaoloistasi. Ne pitävät magnesiumit kivasti ämpärissä. Ja mikä parasta – ne pitävät huolen siitä, että tavarat menevät oikeille paikoilleen. Kaikkien tavarat. Joka päivä.

Burpee-hater and mostly lover,
Monttu

Vastaa